За Америка

Официална информация
Декларация за независимост, Конституция на САЩ, Декларация за правата
Информационни програми към Държавния департамент
Information Please Информационен портал
Институт Смитсониън
Днес в историята на Америка
Бюро по преброяването на САЩ

Авторски материали
За приятелството с Америка. Йордан Тренков 8.3.2016
Цитати за Америка. Йордан Тренков 8.3.2016
Статистика за Америка. Йордан Тренков 8.3.2016
Американски технологии. Част 1. Електроника, микроелектроника, компютри. Йордан Тренков 15.4.2016
Американски технологии. Част 2. Комуникации. Йордан Тренков 15.4.2016

trpe-2

Кой е Доналд Тръмп, който извърши най-голямата мирна политическа революция в историята на Америка, а може би и в света. Победи сам срещу политическия естаблишмънт, медиите, Уолстрийт и 30-годишната машина на Клинтън, със собствени 100 милиона срещу събраните от спонсори 2 милиарда долара от Хилари. Ето това е Америка. Когато народът се сблъска със сериозни проблеми, насадени от некадърни и корумпирани управляващи, намира сили да се надигне и да промени курса. Можем само да се учим от тях.
Доналд Джон Тръмп (Donald John Trump) е роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк сити. По баща има германски корени, по майка ‒ шотландски. Чичо му Джон Тръмп е професор в MIT (1936‒73), където разработва военни радарни и медицински рентгенови технологии. На 13 години записва Военната академия на Ню Йорк и я завършва в 1964 г. като капитан. В 1968 г. получава бакалавърска степен по икономика в Университета на Пенсилвания. Започва работа в строителния бизнес на баща си по време на обучението.
Бизнесмен, продуцент, телевизионен водещ (2004-15), политик. Строителен предприемач, построил десетки бизнес кули, хотели, казина, голф игрища, собственик на конкурсите за красота Мис САЩ, Мис Вселена и др. (1996‒2015). През 2016 г. Форбс го оценява като 156-тия по богатство в САЩ с $3.7 милиарда. През 2004 г. е избран от американските граждани за най-обичан милиардер.
В периода 1987‒2009 е автор и съавтор на 15 книги. В периода 2004‒15 г. продуцира и води телевизионно риалити шоу The Apprentice (Стажантът), в което състезателите се борят за висока ръководна позиция във фирма. В периода 1985‒2015 взема участие в над 20 филма и телевизионни сериали. Два пъти е номиниран за телевизионната награда Еми. За принос към телевизията получава звезда на алеята на славата в Холивуд (2007). Списанието TIME го обявява за най-влиятелен човек през 2016 г.
Женен е 3 пъти (първата е чехкинята Ивана, последната е словенката Мелани) с 5 деца и 8 внуци. По религия е презвитерианец. Не пие, не пуши, не употребява наркотици.
Член е на РП (1987‒1999, 2009‒2011, 2012‒днес), ДП (преди 1987, 2001‒2009), Реформистката партия (1999‒2001). Подкрепя републиканските кандидати Джон Маккейн (2008) и Мит Ромни (2012). Тръмп е в листата на потенциалните вицепрезиденти на Джордж Буш-старши през 1988 г. Търси номинация за президент от Реформаторската партия на изборите в 2000 г. През 2012 проучванията му дават по-добри шансове от Мит Ромни срещу Обама, но той се отказва от състезанието.
На 16 юни 2015 обявява кандидатурата си за президент. Издига лозунга „Да направим Америка отново велика“ (Make America Great Again). На първичните избори Тръмп побеждава 16 републиканци категорично, като спечелва почти 14 милиона гласа и поставя рекорд по спечелени щати в историята на РП. Посочва за вицепрезидент губернатора на Индиана Майк Пенс.
Контролираните от демократите левите масмедии започват яростна кампания срещу него, впрочем както срещу всички републикански кандидати през последните 30 години. Подкрепени са от политическата партийна върхушка, Уолстрийт, мултинационалните компании и глобалистите. Но отвратените от самозабравилите се политици във Вашингтон избиратели го подкрепят на многохилядни митинги и превръщат предизборната му кампания в политическо движение срещу статуквото. Финансира сам кампанията си с около 100 милиона долара и дребни суми на отделни дарител, срещу няколкото милиарда за Хилари Клинтън, дарени от донори и лобисти.
Тръмп е първият избран американски президент, който идва от бизнес средите и е външен за политическата класа на Америка.
Позиции на Тръмп по социални, икономически, външнополитически и имиграционни въпроси.
Тръмп е противник на абортите (освен в специални случаи), на еднополовите бракове на федерално ниво, легализация на марихуаната (освен за медицински цели). Привърженик е на конституционното право на свободно притежаване на оръжие. Противник е на здравната реформа на Обама, която води до непоносими здравни вноски и близък фалит на здравната система и предлага да бъде заменена с по-поносима и по-евтина система.
Основното му послание е връщането на производството и работните места обратно в Америка. Друго послание е големи инвестиции във инфраструктурата на Америка ‒ пътища, мостове, тунели, летища и черните гета. Предлага намаляване на корпоративния данък от 35 на 15%, а на индивидуалния ‒ от 40 на 25%. Застъпник е на свободната търговия чрез балансирани търговски споразумения с всички страни. Счита споразумението за свободна търговия NAFTA с Канада и Мексико като катастрофа за САЩ. Противник на подготвяното подобно споразумение за партньорство в Пасифика (TPP). Предлага рязко повишаване на вносните мита на вноса от Китай и Мексико. Счита Световната търговска организация за вредна за американската икономика и предлага реформиране или напускането й.
Във външната политика застъпва тезата „Първо Америка“ (America First), което означава умерен национализъм и ненамеса в чужди войни по света. Предлага увеличение на военните разходи, но иска по-голям принос от съюзниците от НАТО в Европа и Азия. Издига лозунга „Мир чрез сила“. Смята, че в борбата с Ислямска държава регионалните съюзници от Персийския залив трябва да платат разходите. Предлага отмяна на споразумението с Иран. Смята да възстанови тесните връзки с Израел, разклатени от Обама. Смята външната политика в Близкия изток от времето на Буш и Обама за катастрофа, довела до пълна бъркотия в района. В създалия се вакуум след ненавременното изтегляне на американците от Ирак и благосклонното отношение към Асад в Сирия, в района се наместиха трайно Ислямска държава, Русия, Иран, Турция и Саудитска Арабия. Смята, че въпросът с Крим трябва да се разгледа отново и евентуално да се вдигнат санкциите към Русия, срещу което Путин да помогне в ликвидирането на хаоса в Близкия изток и предотвратяването на Трета световна война. Политиката му към Русия е помирителна, което предизвиква много загриженост в Европа. Тезата му е, че ако Европа иска да се бори с Путин, не трябва да разчита само на Америка, а да се въоръжава.
По отношение на имиграцията той предлага построяването на Голяма Стена по границата с Мексико, която да спре нелегалното преминаване на наркотици, престъпност, тероризъм и нелегални имигранти. Предлага експулсиране на нелегалните в САЩ, наказване със затвор на изгонени и отново влезли нелегални. Противник на гражданството в САЩ по рождение, използвано от много южноамериканци за придобиване на законен статус в САЩ. Противник на приемане на емигранти от ислямски държави с тероризъм и предлага по-засилен контрол на желаещите да влизат в страната. Иска засилване на полицията и налагане на ред и законност в американските градове.

o-tru-102316-contractv02_page_1

o-tru-102316-contractv02_page_2

Американски празници

Денят на майката в САЩ
Денят на майката се чества във втората неделя на май – през 2016 г. е на 8 май. Празнува се майката и ролята на майчинството. На майките, бабите, мащехите, дойките и т. н. се правят подаръци, изпращат се картички, цветя, бонбони, организират се срещи и посещения в ресторанти. Учениците са насърчавани в училищата да изработват ръчно картички и малки подаръци на майките си.
Корените на Деня на майката са свързани с Джулия Хау (Julia Ward Howe, 1819‒1910) и Ана Джарвис (Anna Jarvis, 1864‒1948).
Около 1870 г. Хау призовава да се празнува този ден, за да се поощри пацифизма между жените по цял свят. Хау е известна  писателка, аболиционистка, феминистка и автор на думите на Бойния химн на републиката, патриотична американска песен с популярния припев „Glory, glory, hallelujah! His day is marching on“.
През 1907 г. Ана Джарвис организира празнуване в Уест Вирджиния в чест на нейната майка. Провежда кампания за по-широко признание на деня. В 1908 г. се организира служба в методистка епископална църква в Графтън, Западна Вирджиния, на която присъстват над 400 деца и техните майки. По-късно тази църква е призната като олтар на Деня на майката и е национална историческа забележителност в САЩ.
През 1912 г. Ана Джарвис предлага Деня на майката да се отбелязва във втората неделя на май и създава Международна асоциация на деня на майката. Тя счита, че майката трябва да бъде почитана лично, а не да се честват анонимно всички майки по света.
В 1914 г. президентът Уилсън подписва прокламация, посочваща Деня на майката като национален празник на САЩ.
Празникът е американски. Другите страни също имат подобни празници, но повечето са на други дати. У нас и в Русия най-близък по значение е 8 март –  международния ден на жената (не само майката), който е свързан със социалистическото движение в Европа от второто десетилетие на 20 век.
Третата неделя на юни е Денят на бащата, тази година на 19 юни. Така че американците не забравят и бащите в семейството.

********************

Ден на паметта (Memorial Day)

ARLINGTON, VA - MAY 27: A member of the U.S. Army Infantry Regiment (The Old Guard), salutes after placing a flag on a grave stone at Arlington National Cemetary May 27, 2004 in Arlington, Virginia. An event called "Flags In" takes place before every Memorial Day weekend in honor of those veterans who have lost their lives. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

От 1868 г. до края на Първата световна война този ден е в чест на загиналите юнионисти в Гражданската война, но после е разширен и върху загиналите американци във всички войни. Съвременното име Ден на паметта (Memorial Day, старото име е Decoration Day) е наложено след Втората световна война. След 1971 г. се чества на последния понеделник на май (30 юни през 2016 г.) и е официален федерален празник. Флаговете са спуснати наполовина до обяд. Много хора посещават военните гробища и паметници и поставят там цветя и американски знаменца.
Празникът на паметта е различен от празника на ветераните (Veterans Day) на 11 ноември, на който се честват всички американски военнослужещи.
Същевременно този празник се счита за началото на летния сезон. Организират се семейни събирания, пикници и спортни занимания.

********************

Денят на бащата

Father`s Day6 MY

Денят на бащата е събитие, с което се отбелязва приносът на бащата към живота ви. Децата и учениците приготвят картички и малки подаръци за бащите си. Организират се фамилни тържества. Фигурата на бащата включва и пастрок, свекър, тъст, дядо и други мъжки роднини.
Корените на празника са свързани с мемориалната служба в 1908 г. в памет на стотици загинали миньори при катастрофа в Западна Вирджиния. Една жена на име Сонора Смарт Дод изиграва голяма роля в популяризирането на празника. Нейният баща отглежда сам 6-те си деца след смъртта на майка им. Признат е за официален празник от президента Никсън през 1972 г. Деня на Бащата се празнува на третата неделя на юни (тази година на 19 юни).

 

********************

Ден на независимостта

4thJuly My

Празникът се отбелязва всяка година на 4 юли като годишнина от публикуването на Декларацията на независимост от Великобритания в 1776 г. Това е ден на семейно празнуване с пикник и барбекю, спорт и игри, забавления и събирания, с акцент върху американските традиции. Много хора окачват американския флаг на домовете и сградите. Организират се фойерверки в комбинация с патриотична музика. Ако този федерален празник се пада в събота, се отбелязва в петък, 3 юли. Ако се пада в неделя, се отбелязва в понеделник, 5 юли.
Денят на независимостта е патриотичен празник за отбелязване на положителните характеристики на Съединените Щати. Много политици се появяват на публични събития, за да покажат подкрепата си за историята, наследството и народа. Днешните американци изразяват благодарност към първото поколение за тяхното дело и борбата за свобода. Статуята на свободата е националния символ на Деня на независимостта.
Жителите на Нова Англия започват борбата за независимост срещу британците в 1775 г. На 2 юли 1776 Конгресът тайно гласува за независимост от Великобритания. На 4 юли е одобрена последната редакция на Декларацията за независимост и документът е публикуван. Първото публично четене на Декларацията е на 8 юли. Делегатите започват да подписват документа на 2 август 1776. Наименованието Ден на независимостта е въведено в 1791 г. Денят става празник за всички федерални служители в 1870 г.

********************

Ден на труда в САЩ
LaborDay4
Денят на труда е федерален празник и се отбелязва в САЩ и други страни на първия понеделник на септември (тази година 5-ти). За много хора това е последна възможност да пътуват или починат преди края на лятото. Студентите организират партита преди началото на учебната година. Правят се пикници, барбекюта, спортни състезания, концерти и фойерверки. Започва сезонът на футболните мачове.
Първият Ден на труда е организиран в 1882 г. Целта била синдикатите да предложат празник на работниците. Утвърден е като федерален празник в 1894 г. Провеждали се паради и празненства за забавление на работниците и семействата им. Видни личности държали речи. Сега това е рядка практика и основното е един приятен дълъг уикенд между Деня на независимостта и Деня на благодарността.

********************

veteransday3

********************

thanksgiving

********************

FACEBOOK
YOUTUBE